Monohybride kruising ten aanzien van sexe-verschillen.

Bij de man bevat het 23e paar chromosomen een afwijkend klein, doch geslachtsbepalend lid, het zgn. Y-chromosoom of androsoom.
De vrouw heeft in elke diploïde kern XX als 23e paar (X-chromosoom of gynosoom). Op de korte arm van het Y-chromosoom ligt het TDF-gen (testis determining factor) als een soort schakelaar die bij embryonen differentiatie tot man inleidt. Ontbreken van het gen, dus bij XX, leidt tot differentiatie in vrouwelijke richting.

Intermezzo:
Op het Y-chromosoom liggen ook wel andere factoren, bijv. dat van 'behaarde oren' (algemeen voorkomend in Indië en Shri Lanka). Deze factor (allel) kan uiteraard alleen van vader op zoon overerven.
Crossing-over tusen Y en X komt soms voor en dan kan het TDF-gen verschuiven van Y naar X en dat leidt tot gynandromorfen (zie volgende pagina).
Non-disjunctie, het niet uiteenwijken, van chromosomen tijdens de mitose en meiose leidt o.a. tot interseksen (
hermafrodieten). Voorbeelden hiervan zijn het Klinefeltersyndroom (XXY) met mannelijke trekken, het Turnersyndroom (X0) met vrouwelijke trekken. Non-disjunctie van autosomen levert bijv. het Downsyndroom (mongooltje met drievoudig 21e chr., trisomie 21).

N.B.: Voor het eindexamen HAVO/VWO geldt, tenzij anders is aangegeven, dat het Y-chromosoom alleen sexe-bepalend is en verder als genetisch 'leeg' mag worden beschouwd.
Bij veel organismen ontbreekt een Y-chromosoom (zie Binas), het zijn de zgn. X0 of X- typeringen.

Generaties Genotypen Fenotypen
P XX   x   XY
moeder x vader
gameten (X)     x   (1/2 X + 1/2 Y)  
F1 1/2 XX + 1/2 XY 1/2 meisjes + 1/2 jongens

Sex-ratio = geslachtsverhouding = getalsverhouding van mannen en vrouwen in een populatie. Bij de conceptie spreken we van
primaire sex-ratio = 106/100 = 1,06 er zijn dan meer mannelijke dan vrouwelijke individuen,
secundaire sex-ratio bij de geboorte en de
tertiaire sex-ratio bij volwassenheid.
De sex-ratio neemt langzamerhand af en verandert daarmee in het voordeel van de vrouwelijke individuen.


M.v.g. van G. Nevenzel.

Vorige pagina - Inhoudsopgave - Volgende pagina