Achternamen op Z
zaan - waternaam
Zafer: Turkse familienaam met de betekenis 'overwinning'. Van tu. zafer 'overwinning, triomf, zegepraal, victorie'.
Zaman: Turkse familienaam met de betekenis 'de tijd'. Van tu. zaman 'tijd'. Zaman gösterir, 'de tijd zal het leren'.
Zamani: Turkse familienaam met de betekenis '(kind) van zijn tijd'. Van tu. zaman 'tijd'.
van der Zande: Zie Zandman.
Zandman: Adresnaam van een voorvader die woonde in of bij een 'zandige streek'. Vanwege de vele zandige streken zijn er ook veel gehucht en plaatsnamen m.b.t. 'zand' (zie Pott) en is de familienaam ook als herkomstnaam mogelijk.
Zandmanis: Letse (en. Latvian) mansnaam (vr. is Zandmane met resp. de betekenis 'zoon van Zandman / dochter van Zandman'). Zou op de tochten van de Rusluie uit Vriezenveen een Zandman zich in Letland hebben gevestigd?
A Latvian mansname (fem. Zandmane) resp. meaning 'the son / daughter' of Zandman. Is there a possibility that in the trade between Vriezenveen (The Netherlands) and St. Petersburg a Zandman settled in Latvia?Zandwijk: Herkomstnaam van een voorvader uit 'Zandwijk'. Welke plaats Zandwijk bedoeld wordt moet de genealogie uitwijzen. Voorbeelden zijn: Zandwijk bij Almkerk (NB), bij Tiel (Ge), bij Leek (Gr), bij St. Kruis (Zl). Misschien is er nog wel een wijk 'nederzetting' bij een 'zand' te vinden.
Zarife, Zarifi: Turkse familienaam met de betekenis 'de galante'. Van tu. zarif 'elegant, bevallig'.
zeeg - waternaam, druppelen, afvloeien (verwant met 'zeiken'); gew. (bijv. Kampen) 'sloot langs weg'. In Dtsl. plaatsnamen die eindigen op -sieck, siek.
zegge - grassoort
Zeijpveld: zie (van) Sijpveld.
Zevenhoeken: Adresnaam (z.a.) van een voorvader die woonde op of bij een grondstuk met 'zeven hoeken'. Er zijn heel veel geografische namen met 'zeven' in Nederland. Zo zou het ook een fout geschreven herkomstnaam bij Zevenhoven, Woerden (ZH) kunnen zijn.
Zevenhuizen: Het dorp Zevenhuizen is al lang geen nederzetting meer met 7 huizen. Dat kan in de 12e of 13e eeuw nog wel zo zijn geweest, maar nu is de naam alleen nog maar een etiket.
Zeybek: Turkse familienaam met de betekenis 'de held'. Van tu. zeybek 'dapper man, held'.
Zielhuis: Adresnaam van een voorvader die woonde bij een zijl, ziel 'afwateringssluis'. Van de 49 geturfde personen wonen er 26 in de regio Wezep (13), Zwolle (7), Apeldoorn (5) en Hattem (2). Ofschoon aan de andere kant van de IJssel gesitueerd is de naam mogelijk aan de boerderij 't Zielhuis' aan de N337, even ten noorden van de bebouwde kom van Wijhe, ontleend.
Zierikzee: Verbastering van Siriks ee, 'het water (ee, z.a.) van de man met de roepnaam Sirik' (van sig 'zege' en rik 'rijk, machtig').
Zieverink: patroniem bij de voornaam Sievert. Het saksische ink heeft dezelfde waarde als het frankische ing en betekent 'zoon van, nakomeling, afstammeling' en in dit geval van Sievert, een roepnaam voor 'Siegfried'. Vandaar dat ook de familienaam Sieverink voorkomt.
Het is een tweestammige germaanse naam met de delen sigi 'zege, overwinning' en fried 'vrede', dit is bescherming, veiligheid. De betekenis is dus ongeveer: 'beschermer van de overwinning'.
Er was een erf in Hasselo, een dorpje dat nu is opgeslokt door Hengelo (Ov), dat in 1385 Ziverding heette.
zijdwend - dijk, haaks op de hoofddijk
zijl - uit- of afwateringssluis; een 'verlaat' is een schutsluis.
zijp - klein traag stromend watertje
Zirai: Turkse familienaam met de betekenis 'van de boer'. Van tu. zirai 'agrarisch'.
zoel - (plaatselijk) ondiepe plas; synoniem: waterkom. Ontleend aan het hdu. Suhle 'Sumpf, in dem sich Wild zur Kühlung wälzt'; du. Soll, Sölle 'ronde waterkom; mndu. sol 'watergat'. De betekenis hangt ook samen met du. Sole 'water van een zoutbron, zouthoudend water'. Een du. Solei is 'een in zout water gekookt ei'.
Zoetbrood : een gereduceerde beroepsnaam van een zoetbroodbakker die tot familienaam is geworden.
Zomer: 1. Een gereduceerde beroepsnaam, die een verkorting is van het mnl. somercnecht 'de knecht bij een pakpaard of somer'. Dit mnl. woord kent de varianten zomer, sommer, seumer, summer. Het betekent als eerste 'lastdier, pakpaard' en als tweede 'wat op het lastdier geladen wordt' (het kan dan ook 'koffer' betekenen).
Een someren is een maat voor verschillende koopwaren zoals vis, zout, koren.
2. De voorvader heeft zijn vaste achternaam in de zomer aangenomen.
3. Beroepsnaam van een kuiper die kuipen afzoomt, van hoepels voorziet.
zomp - drassig terrein
Zondervan: In de tijd van het aannemen van een vaste achternaam in plaats van de patronymische, trachten veel personen hun naam wat status mee te geven door de toevoeging "van". Deze voorvader was duidelijk niet van dat type en wilde daar ook duidelijk blijk van geven. Hij was kennelijk ook van gedachte dat deze 'Franse fratsen' wel snel zouden overwaaien en men terug zou vallen op de patronymische naamgeving. Nee, dus! Het is evenwel een florerend nageslacht geworden. Uit de telefoonlijst van 1996 onttrok ik globaal deze aantallen.
122x NH 10x NB 7x Dr 105x ZH 5x Li 120x Fr 33x Ut 16x Gl 13x Gr 14x Zl 20x OvHet lijkt daarmee een overwegend Fries - West-Friese naam.
zoom - rand van hoge zandgrond
Zonnenberg: Optimistische adresnaam. Een voorvader die woonde bij een veel door de zon beschenen heuvel (bergen komen in het algemeen niet voor in Ned.) en deze omstandigheid tot familienaam koos.
zoon - in de patroniemvorming is zoon als prefix en suffix zeer productief. Woorden in verschillende landen van Europa (en iets daarbuiten) voor
zoon, O' = kleinzoon;
genitief of voorzetsel van ;
suffixen, prefixen met de betekenis behorend bij, zoon van (niet altijd uitsluitend patronymisch gebruikt).
Voorbeelden: Albanië: Eftimi, e Petri
Armenië: Bedrossian
Bulgarije: Petrov, Todorov, Georgiev
Denemarken: SÆrensen
Duitsland: Ottena, Fockena, Paulsen, Klasing, Otten, Peters, Andreae (lat.), Petri (lat), Michaelis (lat)
Engeland: Thompson, Fitzgerald, Roberts, Thommen
Estland: Jonikeit, Jankuhn, Stepput, Steppat
Finland: Erikäinen, Tapanainen
Frankrijk: Matthion, Guyon, Perrin, Laurincin, Jeanfils, Degeorges, Daubert
Friesland: Pietersma, Reemtsema
Griekenland: Petreas, Petridis, Petrinos, Petropoulos, Andreou, Pavlou
Hongarije: Péterfy, Jakobffy
Ierland: Mac Donald, O'Neill, O'Brien
Italië: Gianessi, Gianeschi, Carlesso, Firidolfi, Fittipaldi, D'Ambrosio, Di Stefano, De Felice, Interbartolo, Intrasimone
Macedonië: Ilievski
Nederland/België: Philips(en), Heyndrikx, Benink
Noord-Afrika: Ibn Yahya, Ben Mahmoud, Ben Kaled
Noorwegen: Amundsen, Gulbransson
Oekraïne: Isaçenko, makarenko, Fedoruk, Mychajljuk, Muchal'çuk
Oostenrijk: Wenzler, Konradter, Valentiner
Perzië: Baradran; vgl. Barabbas (Bijbel)
Polen: Klemensiewicz, Michalski, Jakubowski, Tomaszewski
Portugal: Peres, Martines
Roemenië: Petrescu, Mihailescu, Ionescu
Rusland: Ivanov, Alekseev, Nikitin
Schotland: McAdam, MacRobert
Servië: Petroviç, Petriç, Petraç
Slovenië: Petriç, Micheveç
Spanje: Pérez, Martínez, Fernández; Benavides
Tsjechië: Michalský
Turkije: Vartanoglu, Munoqullan
Wales: Probert, Bevan
Wit-Rusland: Petrovskij, Petrykaú, Michal'keviç, Michal'ko, Michal'koú
IJsland: Bjarnason, Gunnarson
Zweden: Eriksson
Zorlu: Turkse familienaam met de betekenis 'invloedrijk'. Van tu. zorlu 'sterk, invloedrijk'.
Zouwe: Een in de 14e eeuw gegraven boezemwater dat polderwater moest opvangen en afwateren naar de Lek en via de Merwede naar de Linge. Vermoedelijk van het mnl. suweren 'afwateren'; vgl. en. sewer 'riool' en sewerage '(afval)waterafvoer, van mfra. esseweur, seweur van essewer 'afwateren, lozen', vermoedelijk van het volkslatijn ex-aquare 'uit- wateren'.
Zuiderenk: Een enk 'gemeenschappelijk bouwland bij een plaats', in dit geval de enk ten zuiden van Lochem (Gld). In de 16e eeuw heette deze nog Syden Enghe, waarbij de /ng/ nog als plofklank werd uitgesproken. Hierdoor kon aan het woordeinde de variant met -nk ontstaan. De benaming eng of enk komt vooral in Midden- en Oost-Nederland voor. Op de zandgronden van Noord-Nederland wordt hiervoor de naam es gebruikt.
Oudeng. ing 'akkerland' (Nieuw-Engels dial. ook ing). Oud-Noors eng 'weide'; Nieuw-Zweeds äng; Oud-Saks. angar en Oud-Hoogduits ook angar, 'ongeploegd grasland', hetgeen de plofklank verklaart. Nieuw-Hoogduits der Anger, 'weide'.
Ofschoon de enken of essen meestal een gekromd oppervlak hebben is de verbinding met Oud-Hoogdu. angul 'haak' (van een hengel) speculatief.
zuivelmoer - meid die boter maakt
Zumpolle: Duitse adresnaam van een voorvader die woonde zum (bij) een polle (poel). Polle stamt van het mndu. pōl, pūl 'poel, een met water gevulde ondiepte; staand, vies water'.
zwaag - weiland
Zwaag, van der: familienaam stammend van de Ingweoonse (van het oude Nederlandse kustdialect) veldnaam sweach, zwaag 'veeweide'; zie Gaast.
Zwaagstra: Herkomstnaam van een voorvader uit Zwaag (Fr) of adresnaam van een voorvader die woonde bij of op een sweach 'veeweide'; zie -stra.
Zwamborn: Herkomstnaam van een voorvader uit het plaatsje Schwamborn in het Rheinland (Du). In Nederland wonen de meesten met de naam Zwamborn in het gebied van Schiedam en Vlaardingen. Kennelijk zijn zij Rijn-afwaarts gezakt.
Zwerus, Swerus: Zuid-Hollandse naamvorm die patroniem staat bij de roepnaam 'Sweder'. Een tweestammige germaanse naam met de delen swid 'snel' en her 'leger'.
Zwierzinsky: Tsjechische naam voor een nakomeling van een voorvader die woonde bij of werkte in een dierentuin (dan wel in een stoeterij).
Tsjechisch -sky of Pools -ski betekende oorspronkelijk 'behorend tot' en was meestal gekoppeld aan roepnamen, maar ook plaatsnamen: Baranowski 'degene uit Baranow'. Tenslotte werd dit suffix zo algemeen dat het de functie verkreeg om er simpelweg familienamen mee aan te duiden.
Po. zwierzyniec 'diergaarde (stoeterij)', vgl. po. zwierz 'wild dier'.
zwin - natuurlijke geul of kreek in buitendijkse gronden. De term behoort bij het mnl. swînen 'machteloos worden' en oudnoors svina 'verdwijnen', dit naar het minder worden bij eb (du. verschwinden. Met nultrap (Schwundstufe) naast Sund 'zee-engte'?)
Inleiding + letteroverzicht