Achternamen op E


Ebbers: Patroniem met de betekenis 'van Ebber(t), Egbert'. Egbert een germ. roepnaam met de betekenis 'die met het zwaard schittert', van het germ. agi 'zwaard' en berht 'schitterend'.

Edvald, Edvall, Edwald, Edwall: Patroniem. Edwald, Edwall is een tweestammige germaanse roepnaam uit het Angelsaksisch (=Oudengels) eåd 'erfgoed' en wald 'heersen' (Zie verder: J. van der Schaar).

Egbers: Patroniem met de betekenis 'van Egbert'. Voor de roepnaam Egbert zie het voornamenboek van Van der Schaar en Gerritzen.

Egging, Eggink: patroniem bij de voornaam Egge. Het saksische ink heeft dezelfde waarde als het frankische ing en betekent 'zoon van, nakomeling, afstammeling' en in dit geval van Egge. Het is een eenstammige verkorting van een germaanse eg-naam, bijv. van Egbert beginnend met eg 'zwaard'.
Er is een buurt ('t) Eggink in de gem. Wisch (Gld), de gem. Gorsel (Gld) en de gem. Lochem (Laren, Gld).

Eijk, van: 1. Herkomstnaam van een voorvader uit één van de vele plaatsen met de naam Eik, Eijk of de samenstellingen daarvan. Zie hierna.
2. Adresnaam van een voorvader die woonde bij een (markante) eik, bijv. een 'eik' waaronder werd recht gesproken of een 'eik' met een kruis erbij (in Twente een Kroezenboom). Genealogie moet een en ander uitwijzen.
Mogelijke herkomstplaatsen zijn:
Eik een gehuchtje bij Kerkrade (Li); Eik een buurt bij Margraten (Li); Eik bij Oorschot (NB); Eijck als verkorting van Bergeik of Bergeijk, een dorp in NB.

Eikenaar: Een uit Duitsland stammende beroepsnaam met de betekenis van Eichner 'ijker, ijkenaar', iemand die vaten en gewichten 'ijkt'. IJken van het la. aequare (1C) aequo, aequavi, aequatum 'gelijkmaken' (1285).

Einstein: Herkomstnaam verwijzend naar een gelijkluidende plaatsnaam. 'Einstein' was bijv. de oude naam voor 'Mannelstein' in de Elzas. "Dat 'Albert Einstein' zijn steentje heeft bijgedragen aan de natuurkunde zal vrijwel niemand ontgaan zijn."

Ekkel: de verleiding bestaat in deze familienaam het oost-nederlandse ekkel 'eikel, eikeboom' te zien. Het is evenwel een patroniem bij de roepnaam Ekkel. Het is een vleivorm van Ekhart, vandaar dat ook de familienamen of de patroniemen Ekker en Ekkerink voorkomen, alsmede de genitiefvorm Ekkels 'van Ekkel'. Het is een tweestammige germaanse naam met de leden egi 'zwaard' en hard 'hard, sterk'.
Wanneer je de geslachtsnamen Ekkebus (sporadisch Ekkenbus), Ekkelboom, Ekkelbos, misschien ook Ekkelenkamp, Ekkendonk (donk 'verhoging in het moeras' met eiken) tegenkomt, dan heb je uiteraard wel te maken met een locatienaam bij 'eik, eikenboom' of 'eikenbos'.

Elburg: Herkomstnaam van voorvader uit de stad Elburg (Ge), in de middeleeuwen een bloeiende hanzestad.

van Elderen: 1. herkomstnaam met weglating van de anlaut uit 'van Helderen'. Helderen is de (oude) streeknaam voor Hellendoorn.
2. Herkomstnaam, 'van Eld' of 'van Elde', een gehucht in de gem. Schijndel, Noord-Brabant.
3. Herkomstnaam, 'van Elden', een dorp in de gem. Elst, Gld.
4. Herkomstnaam, 'van Elderens', polder en gehucht in de gem. Zevenbergen, N-Brabant.

Elderink: Adresnaam van een voorvader stammend van een erve Elderink bij (waarschijnlijk) Losser (Twente, Ov) gelegen. De erfnaam zelf is een patroniem met betekenis '(nakomelingen) van Elder'. Elder is een roepnaam van Edelhard, Adalhard komt. Zie verder Aalderink, het suffix -ing, -ink en het voornamenwoordenboek van Van der Schaar en Gerritzen.

Ellens: Patroniem met een dubbele genitief en de betekenis 'van van El(le)'. El(le) is een gron. vleivorm van een verkorte roepnaam met daarin edel, adel. Zie voornamenboek van Van der Schaar en Gerritzen.

Elshof: Adresnaam van een voorvader stammend van een erf de Elshof bij Vorden (misschien ook Enschede). Elshof kan betekenen de 'hof, hoeve' bij de '(markante) els', maar ook de 'hoeve van El', een vleinaam afgeleid van een roepnaam die begint met edel, adel. Zie voornamenboek van Van der Schaar en Gerritzen.

Elzas: Vanouds de invalspoort van de Germanen in Keltisch gebied. De Elzas werd na de verovering door Caesar (58 v.C.) een Gallo-Romeins territorium tot de vestigingen van de Germaanse Alamannen in de 5e eeuw, die door hun stamgenoten aan de overzijde (oostzijde) van de Rijn elisa zono 'de ginds wonenden' werden genoemd. In de 8e eeuw werd deze aanduiding al 'vergermaanst' tot Alisatia 'de op de andere kant zittenden'.

Enderink: Oost-Nederlandse en patronymische familienaam met de betekenis 'de nakomelingen van Eno of Eino'; van de germ. roepnaam Eginolf met de delen eg- 'zwaard' en (w)olf 'wolf'. Zie verder suffix ing-, ink-.
Van de 49 geturfden wonen er in 1996 zo'n 23 in de Achterhoek, waarvan 11 in Harfsen.

van Engelen: Herkomstnaam met de betekenis 'van Engel', dus uit een van de vele plaatsjes 'Engel'.

van de Enk: Adresnaam van een voorvader die woonde bij een 'enk' (z.a.).

Enquist: Anna Enquist wordt in 1945 als Christa Broer in Amsterdam geboren. Als ze klaar is schrijft ze zich in aan het conservatorium in Den Haag om haar oude droom om pianiste te worden in vervulling te laten gaan. In 1988 krijgt ze een baan als psychoanalytica aan het Psychoanalytisch Instituut Amsterdam. Rond haar veertigste begint ze als hobby te schrijven. Een collega raadt haar aan de publiciteit te zoeken, waarop ze haar gedichten als Anna Enquist opstuurt naar tijdschrift Maatstaf. Uitgeverij De Arbeiderspers pikt haar gedichten op; de naam Enquist is gevestigd.
Misschien heeft ze de achternaam gekozen van de Zweedse schrijver en criticus Per Olov Enquist (* 1934), die zijn eerste roman Magnetisörens femte vinter 'De vijfde winter van de magnetiseur' publiceerde in 1964. Anna is met de Zweedse cellist B.E. Widlund getrouwd. Kennelijk was juist daardoor de band met Zweden bepalend bij de keuze van een pseudoniem voor haar eerste gedichten.
Fonetisch klinkt Enquist als het Zweedse en kvist 'een (groen) takje, een twijg, kwast; ook kwast in een plank'. Via het gebruik van twijgen als afdekmateriaal is kvist ook overgegaan naar 'dak- of zolderkamer'. Wie weet zijn haar eerste twijgen aan de literaire boom ontsproten op een zolderkamer.
Mogelijk ook heeft ze deze naam 'enkel takje' gekozen tegenover haar man's naam Widlund, Vidlund 'het wijde bosje' of 'aan het bosje'. (Gek! In mijn Nedersaksisch is en quist een 'kwässie', een 'kwastje'; gelijk etymon?)
Nu wordt de jeneverbes Juniperus communis in Zweden (nzwe.) een en [spr. eejn] genoemd, waardoor enquist een jenevertak wordt." De jeneverbes is in het zwe. enbär (no. einebaer, de. enebaer) en de jeneverbesstruik en, enar (no. einer). De etymolgie is niet geheel duidelijk. 1. Het lijkt dat (zie mdu. Einberen een relatie heeft met de germ. wortel *jainia dat overeenkomt met het lat. *joini dat ook in juniperus aanwezig is.
2. Wij hebben de term jenever aan het fra. jenevre dat zich ontwikkelde uit het lat. iuniperus. Misschien! is het eerste lid verwant aan het lat. iuncus 'bies, rus', en met het oudnoords einir 'jeneverstruik'. Anna hoeft hierdoor niet beticht te worden van jeneverliefhebster, want de taaie kwasten, twijgen of kwisten van de jeneverbesstruik werden gebruikt als wapening in de vulling van vakwerkmuren.

Ensing: Oost-Nederlands patroniem bij de roepnaam Enso; zie suffix -ing, -ink en van der Schaar voor de duiding van Enso, Enzo, van Ene.

Erbakan: Turkse familienaam met de betekenis 'aanstaand minister'. Van tu. er 'rekruut/soldaat' en bakan 'minister'.

Erdoğan: Turkse familienaam met de betekenis 'vroeg geboren'. Van tu. er 'vroeg' en doğan 'geboren'( spr: dohan met zware 'h', als in het du. gehen. De betekenis wordt wsch. versterkt door het feit dat doğan ook voor 'valk' staat, danwel dat gerefereerd wordt aan de 'leerling valkenier' (doğancı 'valkenier').

Erkamp, Erkamps: Erkamps betekent 'van Erkamp'. Een Westfaalse adresnaam van de vorm Erk-kamp, Erkens-kamp. Erk is een nevenvorm van Erik. Zie kamp. De naam is wsch. door hannekemaaiers naar West-Nederland gebracht.
86x Erkamp, waarvan 58 in Noord-Holland.
26x Erkamps, waarvan 14 in N.H.

Eskes: Patroniem met de betekenis 'van Eske'. Zie voor de roepnaam Eske het voornamenboek van J. van der Schaar.

Esparbé: Adresnaam van een voorvader die woonde bij een espar, spa. 'lange spar'.

Etcheverry: Baskische adresnaam met de betekenis 'het nieuwe huis'.


Inleiding + letteroverzicht