6V - BIOLOGIE VOOR JOU

Alzheimer verwant aan koortslipvirus

Onderzoekers van de Universiteit van Californië in Irvine hebben nieuwe aanwijzingen gevonden voor een verband tussen de ziekte van Alzheimer (ouderdomsdementie) en een infectie van de hersenen met herpes simplex 1 (HSV-1), het virus dat bekend is als veroorzaker van de koortslip.

De neurobioloog Frank Laferla en collega's experimenteerden met een kunstmatig eiwit dat op HSV- 1 lijkt en dat voor tweederde identiek is aan béta-amyloïd, het onoplosbare eiwit dat neerslaat in de hersenen van Alzheimer-patiënten. Ze stelden vast dat het kunstmatige eiwit, net als béta-amyloïd, hersencellen doodt en tevens in staat is de voor Alzheimer karakteristieke tangles (abnormaal gedraaide vezelstructuren) te maken (Biochemistry, 23 mei 2000).

Laferla en collega's geloven hiermee een (begin van een) verklaring te hebben voor het verband tussen HSV-1-infecties en de ziekte van Alzheimer, dat al eerder door andere onderzoekers was geconstateerd. Zo vonden onderzoekers van de Universiteit van Manchester drie jaar geleden dat een latente infectie van de hersenen met HSV-1 in combinatie met de aanwezigheid van een genetische predispositie voor Alzheimer (in de vorm van het zogeheten APOE-4 allel) het risico op ouderdomsdementie sterk vergroot.

Elke factor afzonderlijk bleek de kans op Alzheimer niet te verhogen, wat de Engelse onderzoekers ertoe bracht te veronderstellen dat het APOE-4 allel op de een of andere wijze het latent aanwezige herpes simplex virus activeert. Laferla en medewerkers hebben nu experimenteel bewijs gevonden voor deze hypothese.

Met vriendelijke groet aan klas VI - G. Nevenzel.

Overzicht