1994 01 19 H. Konijnenberg Sr.Twentse Almanak
Naast de Drentse Almanak (sinds 1988) en de Achterhoekse Almanak (sinds 1986) is door Uitgeverij Gherre uit Gaanderen - een tot Doetinchem behorend dorp - dit jaar voor het eerst ook een Twentse Almanak op de markt gebracht. Eigenlijk moet gezegd worden: een nieuwe Twente Almanak. Want in het verleden is, gedurende meer dan een eeuw, door de Twentse Courant al een Twente Almanak uitgebracht; lange jaren alleen toegespitst op Hengelo, Enschede, Almelo en Oldenzaal, later mede op Haaksbergen, Losser, Nijverdal en Raalte. Tussen haakjes: de Enkhuizer Almanak bestaat al rond vier eeuwen!
Almanakken zijn naslagwerkjes; ze bevatten vanouds de jaarlijkse kalender en feestdagen e.d. en weersvoorspellingen; ook worden er de zonsopgang en -ondergang in vermeld, markten en evenementen, de musea, de stand van de planeten, gegevens over overheidsinstellingen en -personen, over andere belangrijke organisaties in het verspreidingsgebied van de almanak, prentjes, verhaaltjes over de historie, de natuur en het landschap enz.
Ook de Nieuwe Twentse Almanak voor 1994 voldoet aan deze beschrijvingen. De redactie ervan was in handen van de Twente Akademie. Hoewel u gegevens over de gemeente Den Ham tevergeefs zult zoeken in deze Almanak, attendeer ik de lezers van mijn stukje toch graag op de inhoud er van. Dat Den Ham niet wordt genoemd komt natuurlijk omdat wij van oudsher behoorden tot Sallend en niet tot Twente! Maar omdat, vooral van 1970 af, onze gemeente in allerlei opzichten hoe langer hoe meer geörienteerd raakt op Twente - in bestuurlijke zowel als in maatschappelijke verbanden - lijkt de inhoud van dit ruim 200 paginaatjes omvattende boekske toch ook voor Hammer gemeentenaren lezenswaard.
Ben Thüss, de Akademiedirekteur, beschrijft hierin b.v. de kastelen in Twente (waarbij dus o.a. Huis Almelo) en zijn verhaal wordt gesierd met fraaie schetsjes, gemaakt door Steven H. van den Brand. Die overigens zelf de natuurkalender voor deze almanak samenstelde en het artikel schreef:
Heggen en Houtwallen horen in Twente.De journalist Vaanholt vertelt over: Klootschieten, een van de oudste balspelen van ons land. Zelfs de dichter-des-vaderlands, Joost van den Vondel, gebruikte dat klootschieten al als onderwerp van een vers, zegt hij! Dr. Everhard Jans - zoon van de vroegere Almelose architect Jan Jans - schreef een heel interessant artikel voor deze almanak over Twentse Kalenderfeesten en gebruiken. Dat u beslist niet ongelezen mag laten, omdat het zo'n allround en up-to-date overzicht geeft van wat u op dit punt in Twente nog tegenkomt; in tegenstelling ook met de rest van Nederland!
Maar ook andere goede bekenden als: Ton Agterbos (met 't gedicht: Joarwisseling), Ben Frey (met z'n Ballade van de Dubbelstad) en Gerrit Kaa (met het verhaal Graffiti) treft u aan in deze Nieuwe Twentse Almanak 1994.
Als u nog een exemplaar wilt aanschaffen moet u wel onmiddellijk op pad gaan. Om de prijs behoeft u dat zeker niet te laten. Maar de verkoop gaat met een sneltreinvaart.
En op=op!Toegevoegde tekening:
Uilenbord met gevelteken van boerderij uit DEN HAM. Twee zonnewielen: als bekroning van het gevelteken maar ook als uilengat. Negentiende eeuws. Getekend in 1955.
Inhoudsopgave